Kärkölän kalenteri 2017

Kalenteria ei tehty vuodelle 2018!

Tunnistuksia Kärkölän 2017 kalenterin kuvista

Kärkölän kyläyhteisö pyysi kalenterin julkaisemisen yhteydessä kuvista lisää tunnistustietoja. Kiitos kaikille tähän mennessä tietojaan kertoneille! Lisää otetaan mielellään vastaan! Myös kuviin liittyviä kertomuksia voi mielihyvin esittää. Syyskuun kuvasta on saatu mukavasti tietoja.

Kuva perunannostosta
Syyskuun kuvassa on perunannosto juuri saatu tehtyä. Opettaja Erä on ajanut pellolle autonsa. Hän vienee perunasäkkejä koulun kellariin. Yksi säkeistä on nostettu auton leveälle astinlaudalle. Ehkä joku nostajista nousee kohta taka-istuimelle ja pitää säkeistä kiinni keinahtelevan ajon ajan. Taustalla näkyy mies ja hevonen, jotka ovat avanneet sahralla vaot. Kolmella henkilöllä on perunakuokat tai -koukkarit, joilla he ovat koukkineet perunat esiin avatuista vaoista. Muut ovat noukkineet ne kessuihin. Osallistujat ovat hyvillään tuntien aherruksen jälkeen. Kuvaaja ei valitettavasti ole tiedossa. Kuva lienee noin vuodelta 1926. Kaljusen pariskunta Susanna ja Aatto tulivat hänen jälkeensä Kärkölään syksyllä 1928, joten kuva on täytynyt ottaa sitä ennen.

August Erä (aiemmin Enqvist) toimi Kärkölässä opettajana 1925-1928. Sammallammin albumissa luki kuvan kohdalla: "Opettaja Erä perunapellolla". Auton vieressä seisova siististi pukeutunut mies on ilmeisesti Erä. 
Tyttö vasemmalla on Impi Saarinen, jonka perhe asui Nyypakassa (Toivola). Hymyilevä nainen auton edessä on Lyyli Järvi (o.s. Ylitalo). Vanhempi nainen puisen perunakuokan kanssa lienee Urhon Maija, koska hän muistuttaa kovasti Lempi Paleniusta. Kärköläläiset muistavat Posti-Lempin, joka vielä vanhoilla päivillään polki pyörällä postia Marttilasta. Hän oli Maijan tytär. Maija oli naimisissa Kustaa Urhon kanssa. Syrjälästä Loukkua päin oli Urholan mäki, joka myöhemmissä tieremonteissa loiveni nykyiseksi töyssyksi. Sen päällä oli mökki, jossa pariskunta asui. Kustaa Urho oli kylän haudankaivaja ja kellonsoittaja. Urhojen asumus hävisi mäeltä jo ajat sitten. Takana Maijan vasemmalla puolella on Anna Ylitalo (myöh. Peltoniemi).

Erän auto näyttäisi olevan Fordin T-mallia vuosilta 1923-1925. Nykyisin ei tulisi ensimmäiseksi mieleen ajaa perunapellolle henkilöautolla. Nettisivuilta voi kuitenkin kaivaa nykykansalaista yllättävää tietoja:
"Maaseudulta lähtöisin olevana, Henry Ford suunnitteli T-mallin vastaamaan ympäröivän maailman realiteetteihin. Näin ollen T-Ford oli lähes yhtä paljon traktori ja siirrettävä voimakone, kuin auto."

 "T-Fordia käytettiin peltotöissä jo kauan ennen kuin Henry Ford toi markkinoille oman Fordson-traktorinsa. T-mallin ympärille kehittyi maailmanlaajuisesti, erilaisia jälkiasennettavia maatalous- ja työkoneita valmistavia, sekä autoja työkoneiksi muokkaavia yrityksiä."
Tässä hieman uudempi kuva T-Fordista: http://www.iltalehti.fi/autot